Sähköpulasimulointeja (twiitti 16.1.2023)

1/13. Onko sähköpulan uhka jo ohi vai minkälaisilla sääolosuhteilla sähköpula voisi vielä realisoitua ja miten sähkön kulutussäästöt ja Olkiluoto 3 vaikuttavat tähän? Tässä ketjussa arviointia simulointien avulla.

2/13. Pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna ja lämpötila huomioituna kulutus väheni loppuvuonna 2022 keskimäärin n. 7 %, mutta tuntitasolla joulukuussa viikolla 50 enimmillään jopa n. 12-14 %. Mutta riittääkö tämä?


3/13. Sähkön kulutusta voidaan Suomessa ennustaa varsinkin talvella pelkästään ulkoilman lämpötilan ja aikamuuttujien (vrk:n tunti, arki-/pyhäpäivä, kk) avulla suhteellisen tarkasti. Jäljelle jäävä virhe voidaan huomioida todennäköisyyslaskennan avulla.


4/13. Edellä kuvatun kulutusmallin avulla voidaan arvioida kulutuksen ja tuotannon tasapainoa eli sähköpulan todennäköisyyttä kullakin tunnilla, kun tiedetään tuotannon rajoitteet ja tunnin sääolosuhteet eli lämpötila ja tuuli(-voima).


5/13. Tässä kuvassa on tunneittaisia lämpötila – tuulivoimapisteitä vuodesta 2014 alkaen, kun lämpötila on ollut alle nolla astetta. Tuulivoima skaalattu nykykapasiteetille. Tämän talven pisteet punaisella.

6/13. Jos kulutus olisi viime talven tasolla eli ei olisi lainkaan kulutusvähennyksiä, sähköpulan todennäköisyys alkaisi ilman tuulta kasvaa nopeasti -15 asteen alapuolella. N. 2500 MW tuulivoimaa riittäisi selviämään hyvinkin alhaisista lämpötiloista.


7/13. Jos kulutussäästöjä on 7 %, kuten nyt on ollut keskimäärin, kestettäisiin n. 5 astetta alempia lämpötiloja tuulivoima annettuna.

8/13. Riittää, että kulutusta vähennetään huippukulutustunneilla. Jos näillä tunneilla kulutus vähenee 15 %, ei riittävyysongelmia käytännössä pitäisi olla.
9/13. Ongelmia ei pitäisi myöskään olla, kun Olkiluoto 3 on täydellä teholla.

10/13. Jos kuitenkin Keski-Euroopassa, Ruotsissa tai Baltiassa tulee ongelmia samaan aikaan, kun Suomessa on kireä markkinatilanne, ja tuonti Suomeen vähenee yhteensä esim. 1500 MW (Virosta ja Keski-Ruotsista), sähköpulan riski kasvaa nopeasti.

11/13. Mallista voidaan laskea myös odotusarvo sähköpulatunneille tänä talvena (ns. LOLE). Kulutuksen vähentäminen on yksi tapa parantaa riittävyystilannetta (laskea odotusarvoa).

12/13. Erilaiset häiriöt tuotannossa (Suomessa tai ulkomailla) tai tuonnissa kasvattavat sähköpulatuntien odotusarvoa nopeasti.

13/13. Eli vielä ei ole ollut kovin hankalia sääolosuhteita, mutta jos silloin kulutus vähenee samalla tavalla kuin viikolla 50 (max. 10-14 %), sähköpulaa ei pitäisi tulla, jos muita samanaikaisia häiriöitä ei ole (myös ilman OL3:a). Lähteet: Fingridin avoin data, omat laskelmat.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talven 2022-23 hankalimmat tunnit (twiitti 30.3.2023)

Sähkön tukkumarkkinoiden hintakatosta ekonomistin näkökulmasta