Sähköpulasimulointeja (twiitti 16.1.2023)
1/13. Onko sähköpulan uhka jo ohi vai minkälaisilla sääolosuhteilla sähköpula voisi vielä realisoitua ja miten sähkön kulutussäästöt ja Olkiluoto 3 vaikuttavat tähän? Tässä ketjussa arviointia simulointien avulla.
2/13. Pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna ja lämpötila huomioituna kulutus väheni loppuvuonna 2022 keskimäärin n. 7 %, mutta tuntitasolla joulukuussa viikolla 50 enimmillään jopa n. 12-14 %. Mutta riittääkö tämä?
3/13. Sähkön kulutusta voidaan Suomessa ennustaa varsinkin talvella pelkästään ulkoilman lämpötilan ja aikamuuttujien (vrk:n tunti, arki-/pyhäpäivä, kk) avulla suhteellisen tarkasti. Jäljelle jäävä virhe voidaan huomioida todennäköisyyslaskennan avulla.
4/13. Edellä kuvatun kulutusmallin avulla voidaan arvioida kulutuksen ja tuotannon tasapainoa eli sähköpulan todennäköisyyttä kullakin tunnilla, kun tiedetään tuotannon rajoitteet ja tunnin sääolosuhteet eli lämpötila ja tuuli(-voima).
5/13. Tässä kuvassa on tunneittaisia lämpötila – tuulivoimapisteitä vuodesta 2014 alkaen, kun lämpötila on ollut alle nolla astetta. Tuulivoima skaalattu nykykapasiteetille. Tämän talven pisteet punaisella.
6/13. Jos kulutus olisi viime talven tasolla eli ei olisi lainkaan kulutusvähennyksiä, sähköpulan todennäköisyys alkaisi ilman tuulta kasvaa nopeasti -15 asteen alapuolella. N. 2500 MW tuulivoimaa riittäisi selviämään hyvinkin alhaisista lämpötiloista.
Kommentit
Lähetä kommentti