Talven 2022-23 hankalimmat tunnit (twiitti 30.3.2023)

Sähkökatkoja tai sähkön maksimihintoja ei tänä talvena nähty, mutta mitkä olivat talven kiperimpiä hetkiä sähkömarkkinoilla ja kuinka kiperiä ne lopulta olivat?

Talven lämpötilat olivat lopulta aika keskimääräisiä. Poikkeavaa oli ehkä kylmien ajanjaksojen jakautuminen: tammikuussa oli pitkään keskimääräistä lämpimämpää, mutta maaliskuussa ajankohtaan nähden usein keskimääräistä kylmempää.

Kuten tavallista Suomessa sähkön kulutus oli suurinta talven kylmimpinä hetkinä. Kulutus riippuu lämpötilan lisäksi myös paljon vuorokauden tunnista ja siitä, onko kysymyksessä arki- tai pyhäpäivä. 

Tässä yhteydessä kannattaa katsoa myös, miten kulutus käyttäytyi talven aikana Suomen naapurimaissa. Sekä Suomessa, Ruotsissa että Baltiassa kulutushuiput jäivät edellisiä talvia alemmas (pl. leuto talvi 2019-2020).

Kun huomioidaan tuulivoimatuotanto, hankalimmat sääolosuhteet (kylmä ja vähän tuulta) talven aikana olivat 22.2., ja 7.3. Kulutus riippui kuitenkin myös vuorokauden tunnista.
Tässä vielä sama suoraan kulutuksesta laskettuna. Ns. jäännöskysyntä (tässä kulutus – tuulivoima) oli talvella suurin 22.2. aamun tunneilla.

Jos kuitenkin huomioidaan siirtoyhteydet, talven hankalin hetki oli ehkä yllättäen 21.12.2022. Tällöin tuuli vähän ja tuontia Keski-Ruotsista oli rajoitettu 800 MW. Toisaalta kulutus ei ollut korkea (9955 MW), kun ei ollut erityisen kylmä.

Näin tarkasteltuna vähiten joustoa oli jäljellä (järjestyksessä) seuraavina päivinä: 21.12 (tunti 13-14), 7.3. (tunti 7-8) ja 22.2. (tunti 9-10).

21.12.2022 tunnilla 13-14 Suomessa ja Baltiassa oli sama aluehinta. Hinta tällä alueella määräytyi siis tämän alueen tarjouksista. Alla tarjouskäyrät yhdistettynä tällä alueella. 

7.3.2023 tunnilla 7-8 Suomessa ja Baltiassa oli myös sama aluehinta (joka oli korkeampi kuin Ruotsissa). Tilanne oli aika samankaltainen kuin edellä. N. 2000 MW enemmän kulutusta olisi saattanut nostaa hinnan maksimiin.

22.2.2023 tunnilla 9-10 Suomeen tuotiin Ruotsista täydellä teholla, mutta jos Suomen kysyntä olisi kasvanut, Suomen ja Baltian alueelle olisi voinut tuoda Puolasta n. 500 MW edestä. Eli tämäkään ei ollut kovin hankala tunti. 

Katsotaan vielä tuntia, jolloin Suomessa oli talven korkein hinta eli 13.12.2022, kun hinta oli 665,01 €MWh.

Tässä kuvassa näkyy keskeisin syy sille, miksi talven kiperimmät tunnit eivät olleet kovin kiperiä. Aina kun ilma kylmeni, kulutus ei kasvanut lainkaan samalla tavalla kuin aiempina talvina (hinnasta riippumatta).

Eli käytännössä aina lämpötilan laskiessa kulutus kasvoi, mutta selvästi vähemmän kuin aiempien talvien perusteella olisi voinut odottaa. Suurimmat vähennykset olivat luokkaa 2000 MW. 


Kulutus siis väheni talvella paljon enemmän kuin syksyllä ennakoitiin. Oli tärkeää, että kulutus väheni eniten juuri kylmimpinä hetkinä. Ilman kulutuskäyttäytymisen muutosta hinta olisi todennäköisesti ollut ainakin lähellä maksimia useammalla tunnilla.

Data: Entso-E:n transparenssialusta, Fingridin avoin data, Ilmatieteen laitos, Nord Pool, ACER:in keräämä REMIT-data

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sähkön tukkumarkkinoiden hintakatosta ekonomistin näkökulmasta